December 26, 2010

Making Long Distance Relationships Work ,

Being in a long distance relationship isn't easy. It requires very strong trust, commitment, guidelines, and communication. Studies show that a majority of people involved in long distance relationships eventually break up. That's why you see so many "experts" proclaiming that long distance relationships are a bad idea and don't work. Yet if you learn to master communication and set the parameters of your relationship, it can work. It's an uphill battle, but it is possible, and many people do eventually become happily married as a result of being in a long distance relationship.
A long distance relationship will be difficult and requires a strong commitment between you and your partner. Here they are 10 tips for making long distance relationship works .
1) Establish the relationship rules and parameters.
In a study of long distance relationships, Dr. Greg Guldner found that 70% of couples in a long distance relationship who did not set rules, or deal with changes, ended up breaking up within six months. This means that it is
 vital that you and your partner set rules and parameters to guide your long distance relationship. This includes an agreement that you will not date others, that you will communicate daily, and that you'll see each other at least once every 2-3 months in person.
2) Communicate Every Single Day
Part of a successful long distance relationship is being able to emulate patterns found in regular relationships. One of these patterns is daily communication. The evolution of the Internet is godsend for people who are in long distance relationships. Not only can you communicate via email and instant messaging for free, but you can also talk to each other through free services like
 Skype. And that means no more $500 a month phone bills!
3) Express Your Feelings
Learning to express your feelings to your long distance partner in email, IM, and on the phone is important for the growth and stability of your relationship. One of the ways it increases your relationship stability is by providing "reassurance" to the other person about your commitment to him/her. When you express your feelings, you are letting your partner know that you are committed to making the relationship work.
4) Send Care Packages
Every once in awhile prepare and send your long distance relationship partner a "care package". Here are several things you might consider putting in the package (not all at once, of course; pace yourself and your gifts):
Phone Card
Hershey's Hugs
Video Message
Hershey's Kisses
Real Rose
Stuffed Animal
"Preserved" Rose
Holiday Items
Bottled Message
Chocolate Rose
Pressed Flower
Pictures of You
Engraved Rose
Gift Card
"Key" to Your Heart
Bubble Bath
Movie Ticket
Personalized Poem
The more personalized you can make the gifts, the bigger impact it will have when received. For example, when send some pictures of you, hold a sign in one of the pictures that says "I love you, ____" (of course yours will have a name in it, not a blank line).
The more personalized and creative you can be, the more impressed your partner will be at your thoughtfulness.
5) Spend Time Together While Apart
Even though your partner may live hours away, you can still experience "date nights" with him/her. For example, let's say you are both interested in seeing the latest blockbuster movie. Plan to go at the exact same time (coordinate your time zones) to see the movie then when it is over call each other to discuss it. It's fun knowing that your partner is doing the exact same thing as you at the exact same time. Even though you're apart, you're still sharing a moment "together".
6) Never Make Assumptions
Always be clear about your relationship with each other. Don't assume that your long-distance partner knows your feelings - share them. Good or bad, be clear about how you feel about the relationship. Assumptions kill many relationships, while clear communication helps relationships succeed. Perhaps Henry Winkler put it best when he said, "assumptions are the termites of relationships." Let your partner clearly know your ambitions, fears, feelings, and desires. This will allow him/her to share something deeper with you as you both work together towards mastering your communication
7) Trust One Another
Low self-esteem and a lack of trust can ruin wonderful relationships. For example, a woman I know once met this really nice, thoughtful, and sincere man. She met him via online dating - the first guy she met after spending three years "healing" from her last relationship. Unfortunately, she still carried baggage from the failure of her last relationship. Instead of recognizing this guy as different, she lumped all men into the same boat as her failed relationship. She was distrusting and insecure. In the end, she lost the guy as a result.
It's important not to draw associations between the person you are currently seeing and past failed relationships. Give the person an honest chance. I live by the philosophy that "I will fully trust a person until they give me a reason not to". This philosophy is very important in long distance relationships because if you start to lose trust and become insecure then your relationship will soon be sabotaged... by you.
8) Plan Regular Meetings
Meeting regularly is vital to the success of your long-distance relationship. As discussed in tip #1, it's important to set parameters on things like when you'll meet and how often. And when you settle on a date, it's very important that you make sure nothing interferes with it. When you cancel an in-person meeting ("My friends invited me to the coast that weekend" or "I didn't realize finals were that week") you send a strong message that the relationship is not a priority in your life. You should be canceling other events in order to see your partner. If you're allowing other events to interfere with your get-togethers, then then you might want to reevaluate why you're in a relationship
9) Share Passions
The great thing about long-distance relationships is that you tend to get to know your partner much better than if you were physically together. As a result, you learn much more about your partner's likes, dislikes, and passions. Find something your partner is passionate about that you can get involved with. For example, maybe your partner really loves tennis and you've never played tennis. Start taking tennis lessons and discuss it with your partner. Find passions that you both can share and it will invigorate your feelings and appreciation for the relationship.
10) Surprise!
You often hear people say,
"I love surprises." Surprises are fun because they are unexpected

this guy adalah chenta jarak jauh sy , bt thx to you sbb byk bertahan n bersaba ye bie !
sometimes mmg huny agak annoying , but deep in my heart i love u so much :)

happy 3 years , 6 month , 2 weeks & 6 days

December 24, 2010

enjoy with buddies ,

my friends ajak pergi mandi dkat sg congkak sbb tibe2 dia mengidam sgt mau swim agak nye , so dia amik aku dekat rumah . tp time tu hari mcm dah mendung laa plak .
dia smpai je rumah , terus amek aku n gerak . tgah jln , ujan turun berserta dgn guruh sekali , agak laa kan nak teruskan perjalanan gak , mahu basah kuyup dgn jln yg licin lg .
xmahu ambil risiko , we all pun patah balik n lepak dkat mcD . act aku dah bosan lepak mcD , dah naik muak rase nye . setelah bontot ni dah hampir kematu lepak di situ akhirnya berhenti juga hujan :) then we plan pergi apartmen ats bukit tu utk swim .
aku just tgok saje mereka swim , sbb nye aku xbwk baju , hehe .
so , aku just jd jurugambar saje :p
so , here we are <3

happy time with mia , dyla n siti :)

im sorry im hurt you !
xde niat pun , bt i dont know what wrong with me .
maybe bcause i miss you 

December 22, 2010

berICE skating ,

firstly , excited giler bile my cousin ajak ice skating dekat sunway piramid . so , pagi2 lg dah bgun sbb nak smpai awal , xnak laa ramai pulak org dkat sane , malu kott .
 ngee :p sepatutnya pagi tue nak breakfast mcD , tp xjadi la kan , sbb dorg ckp nak terus lunch . aku ikut je , xkesah mane2 pun , janji jln . bak kate parents aku , klo jln je idopp . huehue :) bese laa kan , orr pompuan .
smpai sane pun dln pkul 10 lbih mcm tue , trus beli tiket wayang dulu ,
 cerita hantu kak limah balik kampung . 
after that , baru lah pegi ice skating , harge tiket dia sempena school holiday ni rm36 plus sarung tgn n stoking .
tp seriously this is first time laa msok situ kan , so mmg enjoy gila walaopun xreti skate . tp dah nak akhir2 tue , boleh laa sikit2 . 
okayy , lepas ni rase nye nak pergi lg lah , best tgok gelagat org2 kt situ :)
thats all , daa .

thats me :)

December 17, 2010

17 december 2010 ,

i love to be my self !!
thanks God for giving a perfect life for me :)
>a happy family
>true friends
i really appreciated and love them .

December 16, 2010

ways to be happy ,

Adakah anda happy dgn life anda ?? okay , semua org mesti nak life dia happy plus xbosan . so , ni ade beberapa ‘ways to be happy ‘ .

·         Tarik nafas dalam-dalam::sehingga berasa hidung sudah penuh,hembuskan ikot mulut.

·         Berjalan-jalan dgn kengkawan::gi window shopping,tgk movie,menyelam,main bowling.

·         Luahkan perasaan::lepaskan perasaan marah @ geram melalui perbuatan.cthnya tendang almari,hempas pintu.

·         Bergerak::bersenam 5 kali seminggu selama 30 minit.

·         Melihat masa depan::sebelom tido bayangkan kehidupan hari esok.

·         Membeli barang idaman::kalu harga seswai dgn kemampuan jgn teragak-agak nak kalu diluar kemampuan,simpan azam utk menyimpan duit.

·         Jatuh cinta::kesaktian perasaan jatuh cinta lebih kuat drp sebarang jenis dadah.

·         Nikmati setiap saat::nikmati apa saja yg dilalui x kira ianya dilakukan dgn sesiape shj.

·         Pergi ke pet shop::kajian mengatakan bhw tekanan darah pesakit darah tinggi jatuh ke paras normal setelah merenung akuarium selama 20 minit.

·         Dengar muzik::cari lagu tema utk diri sendiri.

·         Dapatkan nasihat::masalah x akan selesai kalu mengurung diri dalam bilik.ceritakan masalah kpd org yg buleh dipercayai.mintak pandangan & nasihatnya.

·         Berwangi-wangian::badan yg berbau x menyelesakan.dapatkan minyak wangi kegemaram,titikkan pada celah tengkuk,belakang pelipat telinga,nadi pergelangan tgn & kaki.

·         Makan cokelat::kandungan gula dalam cokelat dikatakan membebaskanendorphins yg merangsang perasaangumbira.

·         Menyentuh seseorang::sentuhan tgn buleh membangkitkan perasaan tenang dan gumbira.kerana itulah wujudnya kaedah urutan refleksologi.

·         Hentikan leteran::hentikanlah sikap yg suka membebel spt nenek tua.bercakaplah dgn jelas dan tenang.

·         Berfikiran terbuka::bersedia menerima idea baru.kembangkanlah perspektif.hentikan berfikir spt org tua yg konservatif.

Year End Sale ,

YES !! secara detail nya Year End Sale . gara2 sale sane sini aku pun mintak la duit dkat ayh aku , sebab nye nak beli baju la mcm2 lah kan . okay , tadi aku pergi menapak dekat Pavi dgn mia , my friend dkat skula BTHO since dari form 1 :) aku merempit dgn dia menaiki nouvo dia yg baru berusia 3 mggu , cantik !! merah meroon :) smpai2 pergi isi perut sbb dah lapar sgt , dgn cuaca kt luar yg sgt panas . but Pavi now musim salji kt depan pintu masok tu :p makan dkat food court , hot plate . ape yg aku beli ?? aku just beli baju dkat forever 21 & fos ! setiap yg itu aku beli 2 helai baju . seronok dapat baju . tp sgt lah sedih kan , sbb nye ade stu handvag tu cantik sgt2 ! aku rase xboleh tidur mlm selagi aku xbeli beg tu , color hijau , price rm99 n aku mntak bie tlg beli kan nt . hope aku sempat memiliki beg tu :) 

December 14, 2010

KEKASIH BIASA : hanya ingat senyuman pada wajah kamu
KEKASIH SEJATI : selalu ingat senyum & tangis wajah kamu

KEKASIH BIASA  : tidak suka kamu menghubunginya ketika dia sedang tidur
KEKASIH SEJATI : tidak kisah bila2 pun kamu menghubunginya

KEKASIH BIASA : selalu mendoakan kebahagiaan kamu
KEKASIH SEJATI : selalu mendoakan kebahagiaan kamu , dan berusaha utk membahagiakan kamu

KEKASIH BIASA : setiap detik menunngu panggilan daripada mu
KEKASIH SEJATI : setiap detik akan menghubungi kamu

KEKASIH BIASA : melihat semua yg telah dia korbankan utk kamu
KEKASIH SEJATI : melihat semua yg telah kamu korbankan utk nya

KEKASIH BIASA : ingin kamu disamping nya menemaninya selalu
KEKASIH SEJATI : sentiasa mengharapkan dapat mendampingi kamu selamanya

KEKASIH BIASA : sentiasa bertanya pada kamu , kenapa membuat dia bersedih
KEKASIH SEJATI : selalu bertanya pada diri sendiri , apakah dia selalu membuat kamu bersedih

KEKASIH BIASA: berfikiran bahawa perpisahan adalah cara terbaik menyelesaikan masalah.
KEKASIH SEJATI: berfikiran bahawa perpisahan bukanlah penyelesaian terbaik.dan dia akan berusaha untuk menyelamatkan hubungan dengan menggunakan alternatif lain.Kekasih Sejati hanya akan meredhakan perpisahan  setelah sgala usaha untuk mengharmonikan semula hubungan telah gagal.andai perpisahan itu mampu membuatkan pasangannya lebih bahagia.dia terima perpisahan itu dengan hati yang terbuka.walaupun perpisahan itu menyakitkan dirinya

KEKASIH SEJATI: sangggup berhadapan dengan kekecewaaan, asalkan kekecewaan yg dialaminya itu mampu memberi kebahagiaan kpd kamu.sanggup menanggung penderitaan,& kesengsaraan, asalkan kamu bahagia.kebahagiaannya adalah setelah melihat kamu bahagia.

officially copy daripada FB je , sbb ape yg ditulis mmg sgt betol , mybe :p

December 13, 2010

hey bella luna ,

Mystery the moon
A hole in the sky
A supernatural nightlight
So full but often right
A pair of eyes a closing one
A chosen child in golden sun
A marble dog that chases cars
To farthest reaches of the beach and far beyond into the swimming sea of stars

The cosmic fish they love to kiss
They're giving birth to constellations
No riffs and oh no reservation
If they should fall you get a wish or dedication
May I suggest you get the best
For nothing less than you and I
Let's take a chance as this romance is rising over before we lose the lighting
Oh bella bella please
Bella you beautiful luna
Oh bella do what you do
Do do do do do

You are an illuminating anchor
Of leagues to infinite number
Of crashing waves and breaking thunder
Tiding the ebb and flows of hunger
You're dancing naked there for me
You expose all memory
You make the most of boundary
You're the ghost of royalty imposing love
You are the queen and king combining everything
Intertwining like a ring around the finger, of a girl
I'm just a singer, you're the world
All I can bring ya
Is the language of a lover
Bella luna, my beautiful beautiful moon
How you swoon me like no other

May I suggest you get the best
Of your wish may I insist
That no contest for little you or smaller I
A larger chance yet, but all them may lie
On the rise, on the brink of our lives
Bella please
Bella you beautiful luna
Oh bella do what you do
Bella luna
My beautiful beautiful moon
How you swoon me like no other, oh oh oh

mr bie , thx yeah for this song !!
appreciate sgt2 laa :)
but i dont want be your bella luna , i want be your nurul najah forever .
boleh kan ??
ape pun , happy anniversary yg ke 3 tahun 6 bulan , 6 disember 2010 .
lambat sikit update sbb berada di luar kwsan .
hope our relation will everlast forever .

u'r the best among the best , ily <3

December 9, 2010

family gathering ,

hello ! wah , rindu dkat ini blog , lame sgt xupdate . hehe . sbb nye laa kan , baru balik dari holiday + family gathering dkat Pantai Tg. Biru , Port Dickson . seronok giler n enjoy dkat sane . xpe2 , next year ade lg ! even pergi sane kena bgon awl , xckop tido tp best sbb ramai cousin yg ade . firstly smpai2 hari sabtu tu xde aktiviti lg cz ramai yg smpai lewat , so just mlm tu ade meeting je utk lantik org2 yg akan bertanggungjawab utk family gathering yg akn dtg n cabutan bertuah . aku dapat coklat crispy , sedap mkn beramai2 , thx la pd yg penat membungkus hadiah aku tu ye . mlm tu membute la mcm biase sbb kena bgon awl esok nye . actually , hari ahad tu ade kenduri cukur jambul si comel , Mohd Dayyan Ukair + Nur Anisa Edrina . ramai jugak org yg dtg n kami semua pulak sibuk bertenggek dkat sebelah tmpt org panngang kambing , mmg best kambing tu , laku sgt . rase nye org xcukup utk org luar sbb habis kena serbu dari family kitorang saje :) ape pun , ENJOY !! siap ade yg mengembek lg lepas mkn kambing tu , haha . lucu ! xlupe lpas tamat saje majlis tu ade sesi bergambar utk semua family bermula daripada ank , menantu , cucu smpai la cicit =p ape lg buat dekat sane ? mandi kolam , of coz sbb kolam tu private mmg ade dlm villa tu , bkak sliding door je da boleh terjun . naik banana boat , first time kot tp rase nak naik lg :) go-kart , xjoin pun mereka sbb nye letih pnjat bukit pergi tgok telaga dkat dlm laut . lame sgt da xpergi jungle trekking , tp sbb dgn family yg ramai2 pergi jugak . adventure abes msok hutan tu . for mr bie , sorry sgt byk xde mase for u , thx sbb faham , ily <3 . thx to nyah merancang utk family gathering ni :] hope sgt kite akn kekalkan semua ni utk tahun2 yg akn dtg , insya Allah , amin . .

December 1, 2010

just to say ' i miss you badly '
mr bunny ! <3
good night & sweet dream for u.

hello my stuff ,

i love pink!! even nmpk mcm girly or so gedik , tp pink best! huu .
tp aku x lah obses giler nak pink je sume . ehee .
dulu2 je pantang tgok pink stuff , mesti nak beli . tp skrg xlg .
dulu lain , sekarang lain .

favourite stuff :
  • my dell lappy
  • sony ericsson W660 i
  • make up                                                                                                                
nak decorate bilik mcm ni ? cantik x ? ngeee


kalau dapat bilik mcm ni , sumpah rase mcm xnk keluar dari bilik . =)
nak sebijik mcm ni , xkire !!
ayh , tlg lahh buat kan mcm ni satu .
main order2 , tp duit xdop .
xpe2 , i'll make it become reality one day .

November 30, 2010

9 cara menjadikan roomate anda Gila ,

1. Setiap hari Jumaat, pack segala barang anda dan bagitau kat roommate anda nak balik kampung. Selepas sejam, balik ke bilik & terangkan bhw takde org kat rumah. Unpack segala brg anda & pegi tidor.

2.Setiap kali roommate anda balik, jerit sekuat hati” horee…kau dah balik”. Lepas tu menari dlm 5 minit. Lepas tu, tenung jam lama2 dan tanya dia “Sepatutnya kau dah blah dah skrg”

3. Buat2 terjaga pd tengah malam, jerit kuat2 ” Tolong, kat mana aku berada ni?” dan lari keliling bilik tu. Kalau bilik kecil, cukuplah sekadar melompat 2-3 kali. Kemudian, sambung tidor. Esoknya, kalo dia tanya, pura2 tak tahu apa yg dia cakap.

4. Ambil marker, buat bulatan kecil kat lengan anda. Besarkan bulatan tu setiap hari sambil berkata “Dah merebak… dah merebak!”

5. Beli pepokok bonsai. Bercakap & tidor dengan pokok tu setiap hari. Selepas seminggu, bertengkar dgn pokok tu dan cakap “Aku tak boleh hidup sebilik dengan kau lagi” sambil keluar & menghempaskan pintu bilik dgn kuat…Buang pokok tu tapi biarkan pasu kat situ.

6. Beli pisau banyak-banyak. Tajamkan setiap malam sambil merenung roommate anda sambil berkata “Tak lama lagi…tak lama lagi…”

7. Duduk didepan papan chess dua-tiga jam tanpa buat apa2 atau cakap apa2. Lepas tu bangun secara tiba2 sambil berkata, “Siot betul, kalah lagi”

8. Setiap kali roommate balik, tutup lampu dan tidor. lepas dia keluar, bangun dan menjerit dgn kuat “Horee…!”. bukak lampu semula.

9. Pakai topi kertas. Bila dia balik, cakap “Selamat Datang ke McDonald. Boleh saya ambil pesanan anda…” Lepas tu buat muka bodoh, sambil berkata “Eh, kau rupanya…”

mmg mcm bangang kan semua ni , haha . cube lah try buat dekat roomate anda , menjadi or x . silap2 anda kena halau keluar sbb disangke sakit mental .